Príbeh našej
Spoločnosti
Začiatky pestovania vínnej révy našim poľnohospodárskym družstvom možno datovať od roku 1951, keď sa vysadila prvá 3,5 hektárová parcela. Tá sa postupne rozširovala až na dnešných 133 hektárov.
Mojmírovské vinice sa rozprestierajú na Nitrianskej pahorkatine, ktorá je súčasťou Podunajskej nížiny.
história
Ako to začalo
Gróf, ako prvý v strednej Európe, začal používať hnojenie pôdy maštaľným hnojom. V Budapešti bola urminská vináreň. Naši vinári tam dovážali víno v špeciálne označených sudoch. Prvé tri hektáre firemných viníc boli založené v roku 1951, ktorý je zároveň rokom vzniku našej firmy. O tri roky neskôr bolo vyrobené prvé víno v priestoroch historickej pivnice grófa Huňadyho. V roku 1988 boli dané do prevádzky nové moderné pivničné priestory v areáli vinice Mojmírovce.
súčasnosť
Ako šiel čas
Plochy viniča patria do teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 9,8 ºC. Sumár slnečného svitu za vegetáciu je 1227 hodín. Ročný úhrn zrážok je 545 mm. Zo súčasnej plochy 155 ha má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon.
Z ďalších odrôd pestujeme najmä Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Svätovavrinecké a Alibernet. Jedinečnosť polohy, správny výber odrodovej skladby a moderný spôsob obrábania robí z našich viníc miesto, kde je možné dopestovať vysokokvalitné hrozno. Všetko hrozno, ktoré spracovávame v pivničných priestoroch, pochádza výlučne z našich viníc. Vo veľkej miere sa sústreďujeme iba na výrobu akostných vín s prívlastkom. Vo firemných priestoroch sa nachádza moderná technológia na spracovanie hrozna.
Hrozno je vďaka tomu v období zberu dopravované z vince na spracovanie za veľmi krátky čas. Samozrejmosťou je šetrné odstopkovanie bieleho hrozna a následné lisovanie na pneumatickom lise.
Odkalené mušty fermentujú v nerezových nádobách pod stálou riadenou kontrolou. Rmuty z modrého hrozna nakvášajú vo vinifikátoroch, kde pri kontrolovanej fermentácii dochádza k macerácii farbiva, tanínov a buketných látok. Následne vína vyzrievajú v nerezových nádobách alebo v drevených sudoch v priestoroch našich pivníc. Vyrobené vína si plníme na vlastnej modernej linke.
Nafľašované víno skladujeme v klimatizovanom sklade so stálou teplotou. Naše produkty distribuujeme do gastronomických zariadení a vinoték, ale pochutnať si na ňom môžete aj u nás v degustačnej miestnosti.